061/151-325
Radno vrijeme: od ponedjeljka do četvrtka od 09.30-17:30

Atlas terapija

Atlas(C1) je prvi vratni pršljen i nalazi se neposredno ispod lobanje i mozga.Atlas nosi lobanju , pomaže da pomijeramo glavu naprijed i nazad ,okreće se na drugom pršljenu axis-u i pomaže da okrećemo glavu lijevo i desno.Atlas je odgovoran za ravnotežu i upravljanje kičmom i kada je pomjeren uzrokuje smetnje i promjene u DRŽANJU TIJELA.

Pomjereni Atlas pomjera axis drugi vratni pršljen. a ovaj treći, tako da nijedan pršljen nije na svom mjestu (kao pogrešno slaganje kockica). To je kinetički lanac. Zbog toga i možemo imati vrlo raznolike psiho-fizičke TEGOBE koje su posledica pritiska na različite nerve između dva pršljena duž cijele dužine kičme:

Migrene, glavobolje, vrtoglavice, anksiozna stanja, smanjena energija, bolovi u potiljku, ukrućen vrat, bolovi u ledjima, oštećenja diskova, različita dužina nogu uzrokovana iskošenom karlicom, bolovi u kukovima, koljenima, loše varenje, loše spavanje, visok i nizak pritisak, tahikardije…i drugo

Ukoliko je ATLAS  izmješten iz svog prirodnog ležišta. vrši pritisak na produženu moždinu koja neposredno izlazi iz lobanje. On pritiska i arterije vertebralis koje prolaze kroz vratni dio kičme i kroz sam prvi vratni pršljen-atlas. Ove arterije donose 25% od ukupne dospjele količine krvi u mozak. Ako su pritisnute arterije vertebralis kao i produžena moždina nijedna funkcija mozga neće biti dobra.

Pored Atlasa neophodno je obratiti pozornost na položaj ostalih pršljenova u vratnoj kičmi C1-C7.

Prije svega nužno je ustvrditi da li je Atlas pomjeren i ako je pomjeren kako je pomjeren pa tek onda krenuti sa postupkom reponiranja(vraćanja atlasa u njegov fiziološki položaj)

Vrlo važna napomena je da Atlas ni u kom slučaju ne treba preventivno namiještati.

Atlas može biti  translatiran a može biti i rotiran.To su dva različita pravca i moraju se tretirati različitim tehnikama reponiranja.

U našem centru namiještanje Atlasa se radi po programu Njemačkog Instituta za kiropraktiku čiji sam certificirani terapeut što se može provjeriti na njihovoj stranici

http://chiropraktik-fortbildung.de/